Het vergelijken van gegevens

Parent Previous Next

Vergelijken van genealogische gegevensHet kan soms erg nuttig zijn om (delen van) twee verschillende dossiers te vergelijken. Een voorbeeld: twee genealogen doen samen onderzoek naar dezelfde families. Beiden hebben daarvoor GENEAAL in gebruik. Beiden voeren aanvullingen in en bewerken gegevens. Van tijd tot tijd stuurt men elkaar een GEDCOM-bestand met de nieuwste stand van zaken. De ontvanger kan dit bestand in een "test- dossier" inlezen. Vervolgens gebruikt hij de functie vergelijken om te zien welke veranderingen door de collega zijn aangebracht. Op basis hiervan kan hij besluiten om zelf deze veranderingen ook aan te brengen.

Er wordt bij deze functie altijd vergeleken met het huidige geopende familie in het huidige dossier beginnend met de huidige persoon. Deze gegevens zijn reeds ingevuld in het bovenstaande scherm.
In de onderste helft kan ingegeven worden waarmee moet worden vergeleken:
Geef op: het Dossier, de Familie en het Pers.nr waar het vergelijken moet beginnen.

De opties Opmerkingen/referenties NIET vergelijken is nuttig wanneer alleen de essentiële genealogische gegevens moeten worden vergeleken. Dit kan een lange lijst van minuscule verschillen (als verschil in spaties, hoofdletter/kleine letters e.d.) voorkomen.

Iets dergelijks geldt  voor de optie Privacy-aanduidingen NIET vergelijken en voor Afbeeldingen en documenten NIET vergelijken.


Start het vergelijken met   (de Uitvoerenknop).

De uitvoer van de vergelijking komt in een uitvoerscherm. Naar aanleiding hiervan kunnen eventueel veranderingen worden aangebracht:


TIP: Het is hierbij handig dat rechtsklikken op een persoonsnummer met de muis een menu laat zien waarmee direct de gegevens van de betreffende persoon in het huidige dossier   worden getoond òf de gegevens van de betreffende persoon naar het klembord kunnen worden geschreven. Dit kan ook met een relatienummer!


TIP: Dit kan ook alleen met het toetsenbord worden uitgevoerd: markeer op de standaard manier met de pijltjestoetsen en SHIFT ingedrukt het gehele persoonsnummer (inclusief familienummer en ":") of het gehele relatienummer (inclusief de R). Druk daarna op de Linker ALT-toets (N.B. ALLEEN de ALT-toets!).