Het inlezen GEDCOM-bestanden

Parent Previous Next

Het inlezen van een GedCom-bestandUiteraard moet GENEAAL weten welk bestand moet worden ingelezen. Daarvoor moeten de vakken Map: en Naam bestand: worden ingevuld. Het is soms gemakkelijker om op de knop Bladeren ... te klikken: hiermee kan het GEDCOM-bestand op de bekende Windows-manier worden aangewezen.

Er kan worden gekozen om eerst het bestand te testen op fouten of om de GEDCOM-gegevens in te lezen: klik daartoe de betreffende keuze.
De eventuele foutenlijst kan direct worden bekeken, wanneer op de betreffende vraag ja wordt geklikt. De foutenlijst verschijnt dan in Kladblok.

Wanneer er echt wordt ingelezen kan men de in te lezen personen en relaties toevoegen aan de huidige familie of men kan ze in een nieuwe familie laden: klik de betreffende keuze aan.

Verder kan men kiezen om achternamen eventueel om te zetten in kleine letters. Sommige genealogieprogramma's hebben de gewoonte om achternamen in hoofdletters uit te voeren (Dit kan GENEAAL trouwens ook!). Het is echter altijd beter om de namen in kleine letters op te slaan. Vink daarvoor Namen in hoofdletters omzetten in kleine letters aan.
Er is sinds versie 7 een optie om ervoor te keizen de plaatsnamen uit het GEDCOM-bestand al dan niet automatisch op te nemen in de plaatsenlijst van het dossier: Onbekende plaatsen automatisch invoeren.

Wanneer wordt gekozen voor het niet automatisch opnemen, dan verschijnt bij elke niet bekende plaats het scherm:Men kan de plaatsnaam aanvullen, of men kan een vervangende plaatsnaam uit de lijst van bekende plaatsen kiezen.


Omdat de diverse genealogieorogramma's het aanduiden van een plaatsnaam op diverse manieren doen, kan worden gekozen uit diverse manieren. Van het eenvoudige Plaats tot en met plaatsaanduidingen met vier elementen: Plaats, gemeente, provincie/staat, land.

N.B.1. Wanneer een gedcom-bestand van Geneaal zelf wordt ingelezen, wordt automatisch de goede keuze gemaakt.


N.B.2. Geneaal grbruikt voor het opslaan van plaatsen drie elementen: plaatsnaam, provincienaam en landnaam. Wanneer er een gemeentenaam voorkomt, wordt deze vermeld tussen haakjes achter de plaatsnaam.


De bestandsnaam van een document of afbeelding kan lokaal t.o.v. de ingestelde Documenten-Afbeeldingen-map worden opgeslagen. Dit heeft het voordeel dat wanneer de Documenten-Afbeeldingen-map wordt verplaatst, toch het betreffende object kan worden gevonden.

Voorbeeld: wanneer de Documenten-Afbeeldingen map is: C:\Dossier\Documenten-Afbeeldingen en de bestandsnaam is

C:\Dossier\Documenten-Afbeeldingen\Familie Jansen\Jans-561 portret, dan wordt opgeslagen:

Familie Jansen\Jans-561 portret.


Wanneer secties zijn ingesteld, moet worden aangeven in welke sectie van de velden de informatie uit het GEDCOM-bestand moet worden geplaatst. Kies de sectie m.b.v. Inlezen in sectie.


Start het testen of inlezen met   (de Uitvoerenknop)..